Sunday, 26 October 2025
The green-headed tanager (Tangara seledon) is native to southeastern Brazil, southeastern Paraguay and northeastern Argentina. It feeds on fruit and insects.
The violet-capped woodnymph (Thalurania glaucopis) is a species of hummingbird found in Argentina, Brazil, Paraguay and possibly Uruguay. It is a short-distance migrant. It feeds on both nectar and small insects.
This stamp set was issued in 2011.
Saturday, 25 October 2025
The stamp was issued in 2021.
Issued in 2009, this pair of stamps shows the saker falcon (Falco cherrug). This migratory species can be found in Central Europe, Asia and north Africa. It is the third fastest bird in the world. It has four subspecies and it preys on small mammals and birds as well as lizards. It is also used in falconry. Finally, it is an endangered species.
The first stamp, issued in 2021, depicts a Eurasian bittern (Botaurus stellaris). Of its two subspecies, the stamp must depict Botaurus stellaris stellaris, which is native to parts of Europe and Asia as well as coastal northern Africa. The other subspecies is endemic to areas of southern Africa. It feeds on fish, small mammals, young birds, amphibians, insects and crustaceans. Although it is classified as least concern, global populations are slowly declining.
The second stamp, belonging to the same set as the previous one, shows the pygmy cormorant (Microcarbo pygmaeus), which we have seen before.
Finally, the souvenir sheet was issued in 2018 and it shows a family of black woodpeckers (Dryocopus martius). The postcard also features this bird. It is the largest woodpecker species in Europe and one of the largest species in Asia. It has two subspecies. It feeds on insects.
Issued in 2022, this stamp shows the lesser spotted woodpecker (Dryobates minor or Dendrocopos minor). It can be found in most of Europe and north Asia and it has over ten subspecies. The male has a red crown while the female has a white one. It feeds on small insects and rarely on plant material such as seeds and fruit.
Friday, 24 October 2025
Thank you Mina for this great card from Japan!
The first bird stamp, issued in 2015, depicts a crested ibis (Nipponia nippon), which we have discussed before. The second bird stamp issued in 2024 and celebrating the International Letter-writing Week, shows a Japanese grosbeak (Eophora personata). It is found in eastern Asia and it has two subspecies, of which Eophora personata personata is native to Japan and it is, thus, depicted on the stamp. The other subspecies, Eophora personata magnostris, is migratory. It feeds on seeds and fruit.
I usually do not comment on the photos on the postcard but this time I will make an exception. Blakiston's fish owl (Ketupa blakistoni) is the largest species of owl in the world. It lives in the Russian Far East, China and Japan. It has two subspecies. It feeds primarily on fish but also amphibians, crabs, birds and bats. It is endangered. Finally, the Evens people of Russia consume the species.
The stamps were issued in 2004.
On this cover, we have a mixture of three bird sets. The first bird stamp, issued in 2014, shows the Nightingale Island finch (Nesospiza questi). It is named after the Nightingale Island on which it is endemic to. It is vulnerable species due to habitat loss. It feeds on seeds, berries and invertebrates.
The next three stamps were issued in 2010 and 2013 and they all feature the Tristan albatross (Diomedea dabbenena), a critically endangered seabird. It is endemic to Tristan da Cunha and it forages all over the southern Atlantic ocean for fish and cephalopods.
On the second row, the final stamp, issued in 2010, depicts the Gough Island finch (Rowettia goughensis). It is also critically endangered. It is endemic to Gough Island. It feeds on invertebrates, seeds, berries and even carrion.
We have seen the Eurasian hobby (Falco subbuteo) before.
The stamps belong to a set of five issued in 2010 by Belgium.
In 2007, the USA issued a set of four stamps about pollination. One of them features the Calliope hummingbird (Selasphorus calliope). It is the smallest bird in North America. It migrates to the southwestern USA and Central America for the winter. They feed on nectar but they occassionally also catch small insects and spiders.
